Taalkeuze (via Google Translate)

Als thuis wonen niet meer gaat

Het is donderdagmiddag als ik word gebeld door een huisarts. Hij neemt contact met mij op om een mevrouw te helpen bij het aanvragen van een Wlz-aanvraag. Wlz staat voor Wet langdurige zorg en is onder andere nodig om bijvoorbeeld te gaan wonen in een verzorgingshuis als thuis wonen niet meer gaat. Mevrouw had toestemming gegeven dat ik als cliëntondersteuner contact met haar op mag nemen.

Op huisbezoek
Na een prettig telefoongesprek heb ik met mevrouw een afspraak ingepland om bij haar langs te komen. Een week later ga ik bij haar langs en voor de zekerheid stop ik de papieren voor de aanvraag alvast in m’n tas. Nadat er een kopje koffie ingeschonken is, vertelt mevrouw over haar situatie. Ze geeft aan dat haar conditie steeds verder achteruitgaat en dat ze de dingen steeds minder goed onthoudt. Daarnaast worden regelzaken voor haar ook steeds lastiger. Kortom, ze heeft steeds meer hulp nodig bij de dagelijkse dingen.

Situatie in kaart brengen
Ik pak de formulieren erbij en samen vullen we dit in. Ik stel aanvullende vragen over haar situatie, dit is namelijk belangrijk voor de onderbouwing van de aanvraag. Zo kom ik er ook achter dat ze niet op tijd kan alarmeren of hulp in kan schakelen wanneer dit nodig is. Zo is ze al eens gevallen in de badkamer en heeft het uren geduurd voordat er iemand bij haar kwam. Dat, terwijl ze wel een alarmering (ketting) om had. Het lukte haar echter niet om het knopje in te drukken…

Aanvraag indienen
Ze geeft me toestemming om gegevens op te vragen bij de huisarts en bij de wijkverpleegkundige die betrokken is. Op die manier lever ik een compleet dossier aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) die de aanvraag moet goedkeuren. Een paar weken nadat ik alles toegestuurd heb, komt er iemand van het CIZ op huisbezoek bij mevrouw. Samen met mevrouw heb ik dit gesprek goed voorbereid, dus ze weet welke vragen er gesteld worden en wat ze kan verwachten.

Goed nieuws
Een paar dagen later horen we dat de indicatie wordt afgegeven. Dat is goed nieuws! Nu kan ze op de wachtlijst van een verzorgingstehuis. Zodra er plek is, wordt ze gebeld.