Taalkeuze (via Google Translate)

Participatiewet en werk

Iedereen die kan werken, maar hierbij ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze ondersteuning. Toch wordt deze hulp vaak via het UWV georganiseerd. Bij Stichting OCO werken cliëntondersteuners die gespecialiseerd zijn in de Participatiewet.


Wat u moet weten over de Participatiewet

Hieronder vindt u een overzicht van diverse zaken die betrekking hebben op de Participatiewet. Wenst u meer over het onderwerp te lezen? Klik dan op de linkjes. Deze leiden u naar de betreffende informatiepagina van het UWV of gemeente De Wolden.

1. Beoordeling arbeidsvermogen

U kunt een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen wanneer u:

  • Vanwege een ziekte of handicap geen minimumloon kunt verdienen.
  • Moeite heeft met het behouden van uw baan.
  • Ondersteuning nodig heeft welke een gewone werkgever niet kan bieden.

Onze cliëntondersteuners staan u hierin graag bij.

2. Beschut werk

Wanneer u door een beperking of ziekte niet bij een ‘gewone’ werkgever kunt werken, kunt u in aanmerking komen voor een beschutte werkplek. Dit kunt u zelf, maar ook met hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner, aanvragen bij het UWV.

3. Werken met een voorziening

Een aangepaste werkstoel of computervoorziening kan ervoor zorgen dat u uw werk kan (blijven) doen. Wanneer dit in uw situatie van toepassing is, kunt u in aanmerking komen voor een regeling van het UWV. Er zijn verschillende soorten vergoedingen of tegemoetkomingen. Ook voor het aanvragen van een werkvoorziening kunt u beroep doen op een cliëntondersteuner van Stichting OCO.

3. Individuele studiekosten

Bent u 18 jaar of ouder en volgt u een opleiding? Maar bent u door een beperking niet in staat om het minimumloon te verdienen? Dan kunt u een individuele studietoeslag aanvragen. Ook hierin kunnen onze cliëntondersteuners u bijstaan.


Werkzoekenden

Wanneer u geen werk (meer) heeft, heeft u waarschijnlijk al contact gehad met het UWV. Het UWV helpt u met het vinden van werk. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.werk.nl en www.uwv.nl. Het bezoekadres van het UWV, Het Werkplein, is Dekkerplein 1, 7901 BZ, Hoogeveen.

Het LeerWerkLoket voorziet iedereen van gratis advies over leren, werken en omscholing. In de Arbeidsregio Drenthe zijn er twee vestigingen van het LeerWerkLoket. Voor inwoners van gemeente De Wolden is het loket van Hoogeveen het dichtst bij.

Bezoekadres van het LeerWerkLoket
Dekkersplein 1
7901 BZ Hoogeveen
Telefoonnummer: 06-40847124
Email: hoogeveen@lerenenwerken.nl
Facebook: https://www.facebook.com/leerwerkloketdrenthe

Openingstijden
Maandag van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:30 uur
Dinsdag van 13:00 tot 16:30 uur
Donderdag van 09:00 tot 12:00 uur

Het UWV en LeerWerkLoket kunnen u helpen bij het vinden van een baan. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van loopbaanoriëntatie of hulp bij het opstellen van een cv. Voor het geven van uitleg of ondersteuning tijdens een lastig gesprek staan onze cliëntondersteuners graag voor u klaar.