Taalkeuze (via Google Translate)

Financieel in de knel komen

Susan van 49 jaar stuurt een mail naar de cliëntondersteuners van OCO De Wolden. Ik bel Susan om te vragen naar haar situatie en welke (hulp)vraag ze heeft. Susan vertelt dat ze een chronische aandoening heeft en nu in een behandeltraject zit voor kanker. Een heftige en moeilijke tijd. Ze heeft zich ziek moeten melden bij haar werk. Alle aandacht gaat nu naar de behandeling.

Vaste lasten

Inmiddels is nu al een jaar thuis en niet aan het werk. In het begin gaf dit financieel nog geen problemen. Susan heeft 2 banen en daarmee verdient ze onder het sociaal minimum. Hier kon ze altijd wel van rondkomen, ze geeft aan dat ze niet veel nodig heeft. Echter is nu, na een jaar, haar salaris met 70 procent gedaald. Dit betekent dat ze financieel in de knel komt, ze kan haar vaste lasten niet meer betalen.

Veel papierwerk

Samen met Susan heb ik de mogelijkheden uitgezocht. We zagen dat het UWV in deze gevallen een mogelijkheid biedt om de ziektewetuitkering aan te vullen. We hebben uitgebreid gekeken of ze hiervoor in aanmerking zou kunnen komen. Het leek erop dat ze aan de voorwaarden voldeed. Omdat ze zelf het papierwerk erg ingewikkeld vindt, heb ik dat voor haar op me genomen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat ik de contactpersoon voor UWV was, zodat de telefoontjes via mij liepen. Dit vond Susan fijn omdat ze niet alle papierwerk en regels begreep.

Wat is er wel mogelijk?

In overleg met Susan heb ik de aanvraag ingediend en na 6 weken kwam de beslissing. Susan kwam in aanmerking voor de aanvulling. Ze kan nu weer rondkomen met haar inkomen. Voor haar een hele zorg minder. Ze kan zich nu weer richten op haar behandeltraject.


Tegelijkertijd was het voor mij leerzaam omdat ik het proces helemaal uitgeplozen had rondom de regelingen vanuit UWV. Dit helpt mij weer om andere mensen hierover te informeren en te kunnen ondersteunen.