Taalkeuze (via Google Translate)

Niemand begrijpt me

Fien is een meisje van 10 jaar met een vorm van autisme en voelt zich niet goed begrepen door anderen. Ze voelt zich soms ook somber. De ouders van Fien merken op dat er extra hulp nodig is voor hun dochter. Maar ze weten eigenlijk niet goed waar ze precies moeten beginnen, bij wie ze terecht kunnen met hun vragen en op welke hulp/ ondersteuning ze recht op hebben.

Waar begin je?
Ze weten niet goed wat autisme precies inhoudt, hebben wel een aantal dingen gelezen op internet en ook school vertelt verschillende dingen. Maar toch merken ze dat hun dochter steeds drukker is als ze uit school komt. Fien zegt soms dat ze het niet begrijpt en haar hoofd vol is en daarbij wordt ze steeds vaker boos en zegt dan ook; niemand begrijpt mij en ze pesten mij. De ouders van Fien hebben in de krant gelezen over cliëntondersteuning en dachten, misschien dat zij kunnen vertellen welke eerste stap we moeten zetten.

Meedenken
Een van de cliëntondersteuners van OCO De Wolden is bij de ouders op huisbezoek gegaan. Samen is er gesproken over waar ze tegenaan lopen. De cliëntondersteuner geeft verschillende websites door waar de ouders meer informatie kunnen vinden bijvoorbeeld van de Nederlands Vereniging van Autisme (NVA, www.autisme.nl) . Ook vertelt ze dat er speciale Facebook groepen zijn. Ze geeft ook tips over mantelzorg en lotgenotencontact.

Actie
Het eerste actiepunt is dat er een aanvraag gedaan wordt bij de gemeente voor respijtzorg. Respijtzorg is dat de zorg overgenomen wordt (bijvoorbeeld door ergens te gaan logeren) en dat je als mantelzorger even bij kunt komen. Het tweede actiepunt is dat de cliëntondersteuner mee gaat naar school om samen met de ouders te kijken waar beiden tegenaan lopen. Hierbij wordt ook de schoolmaatschappelijk werker betrokken. Het is fijn dat de cliëntondersteuner dit proces in gang zet.

In balans
Een half jaar later hebben de ouders nog een keertje contact gehad met de cliëntondersteuner, ze zijn blij dat ze meer balans in het gezin ervaren en zelf hadden ze dit nooit allemaal bedacht. De school van Fien heeft een cursus ‘Geef me de 5’ gevolgd en zet dit ook actief in op school. De ouders merken dat Fien nu rustiger is als ze uit school komt. En… de ouders hebben zelf ook de cursus gedaan en op Facebook hebben ze contact met andere ouders, erg fijn!